fbpx
een persoon die met een pen op een stuk papier schrijft.

Wat zijn stelposten en wat zijn de risico’s?

Als je bezig bent met het plannen en budgetteren van een verbouwing, dan kom je vaak de term “stelposten” tegen. Maar wat zijn stelposten eigenlijk? En wat zijn de risico’s van het gebruik van stelposten?

In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en leggen we uit wat stelposten zijn, hoe ze werken en wat de risico’s zijn bij het gebruik van stelposten. Lees verder en ontdek waarom stelposten zo’n belangrijk onderdeel zijn van projectplanning en budgettering.

Waarom pakt een verbouwing vaak duurder uit dan verwacht?

Je hebt je budget zo netjes berekend, en toch komen er uiteindelijk onverwacht hoge kosten tevoorschijn. Het antwoord is makkelijker dan je denkt: onverwacht hoge kosten komen vaak voort uit stelposten.

Wat zijn stelposten?

Stelposten zijn geschatte bedragen voor onderdelen van de verbouwing. Je vindt stelposten terug op de offerte en/of aannemingsovereenkomst van je aannemer. Deze geschatte bedragen worden pas bekend wanneer de laatste, ontbrekende details bevestigd zijn. De bedragen van stelposten kunnen lager uitvallen, maar in de meeste gevallen vallen ze hoger uit.

Een voorbeeld van een stelpost

Stel, je wilt een nieuwe keuken in je uitbouw. De tekeningen zijn klaar, maar je bent nog niet zeker over het materiaal van het keukenblad en de afwerking van de tegels. Omdat deze details nog niet bevestigd zijn, moet de aannemer hier een stelpost voor rekenen. Hij maakt een ruwe schatting van de mogelijke kosten, en verrekent de uiteindelijke kosten later met deze schatting. Kies je dus uiteindelijk voor een aanrechtblad en afwerking die duurder zijn dan de stelpost, dan betaal je meer.

Voordelen van stelposten

Hoewel wij van mening zijn dat je alles op alles moet zetten om stelposten te voorkomen, kunnen ze ook handig zijn. Een stelpost geeft je de tijd om wat een passende keuken uit te zoeken, of wat langer na te denken over de tegels die je uiteindelijk in de keuken wilt. Omdat de keuze bij jou ligt, heb jij invloed op de uiteindelijke hoogte van de stelposten.

Nadelen van stelposten

Maar als je het ons vraagt, zijn stelposten vooral onzekerheden. Onzekerheden die in de meeste gevallen duurder uitvallen dan je had gehoopt, en die je minder zicht geven op het uiteindelijke eindresultaat van de verbouwing. Probeer alle details dus vóór de offerte aanvraag uitgewerkt te hebben.

Eerlijk is eerlijk: het is wel zo handig om te weten welke tegels je in je nieuwe keuken wilt. Zo weet je precies welk budget je vrij moet spelen én dat het uiteindelijke eindresultaat precies is zoals je voor ogen had. Daarnaast zijn dit soort keuzes ook erg belangrijk bij het maken van de tekeningen. Hoe meer details jij hebt, hoe sneller je jouw droom werkelijkheid ziet worden én hoe kleiner de kans op teleurstellingen.

Stelposten vanuit de aannemer

Naast stelposten voor onbekende details, kan ook de aannemer stelposten op zijn offerte terug laten komen. Zo kan hij bijvoorbeeld een stelpost voorstellen wanneer hij een onderaannemer of vakmensen in moet schakelen en nog niet weet wat deze zullen kosten. Ook dit soort stelposten wil je natuurlijk voorkomen. Laat de aannemer dus alle kosten opvragen en tot de laatste cent op de offerte zetten voordat hij je een offerte overhandigt.

Extra tip: probeer ook posten die per m2 worden verrekend te voorkomen. Laat een stukadoor of schilder bijvoorbeeld liever met een vaste prijs komen. De m2 bedragen kunnen zomaar hoger uitvallen dan dat oorspronkelijk berekend was.

Waarom moet je stelposten vermijden?

Kosten van stelposten kunnen vaak fors hoger uitvallen. We adviseren je dan ook om ze zoveel mogelijk te vermijden. Breng je wensen goed in kaart, denk na over alle details en neem al deze inzichten mee in je gesprek met je aannemer. Op deze manier voorkom je een overschrijding van je budget.

Mochten er toch echt stelposten in de offerte terug moeten komen, maak dan duidelijke afspraken. Spreek bijvoorbeeld af dat stelposten beperkt mogen worden overschreden met een percentage van bijvoorbeeld maximaal 10- of 20%. Zorg er daarnaast voor dat stelposten zo specifiek mogelijk omschreven zijn om vervelende discussies achteraf te voorkomen. Is de stelpost bijvoorbeeld alleen voor het materiaal, of ook voor de arbeidskosten en opslag? Wat is de prijslimiet en welke andere voorwaarden zijn aan de stelposten verbonden? Lees ook de algemene voorwaarden van je aannemer goed door: hier staan vaak voorwaarden in omschreven mbt deze stelposten!

Conclusie

Stelposten kunnen een handig hulpmiddel zijn bij verbouwingen, maar vormen ook een potentieel risico voor onverwachte kosten. Door vooraf alle details goed uit te werken en duidelijke afspraken te maken met je aannemer, kun je de negatieve impact van stelposten minimaliseren en je budget beter beheren.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de voordelen van stelposten?

  • Stelposten bieden flexibiliteit bij het maken van keuzes tijdens een verbouwing, zoals het selecteren van materialen.

2. Hoe kan ik stelposten vermijden?

  • Door vooraf alle details van je project te bespreken en gedetailleerde afspraken te maken met je aannemer.

3. Waarom kunnen stelposten duur uitvallen?

  • Stelposten zijn gebaseerd op schattingen en kunnen de uiteindelijke kosten overschrijden als gevolg van onvoorziene omstandigheden.

4. Wat zijn de risico’s van stelposten voor mijn budget?

  • Het risico bestaat dat de uiteindelijke kosten hoger uitvallen dan verwacht, wat kan leiden tot financiële spanningen tijdens de verbouwing.

5. Zijn stelposten noodzakelijk voor alle verbouwingsprojecten?

  • Niet noodzakelijk, maar ze kunnen helpen bij projecten waarbij specifieke details nog moeten worden vastgesteld.

Hoe nuttig was dit artikel voor je verbouwing?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit artikel waardeert.

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg VerbouwAdvies.nl op sociale media!

Het spijt ons dat dit artikel niet nuttig voor je was!

Laten we dit artikel verbeteren!

Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *